Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is ruimte zien om te bewegen. Een ‘hele’ mens leeft. Weet wat wel of niet passend voor hem of haar is. Er is verbinding met de situatie zoals die is en voelt zich wendbaar genoeg om te reageren of actie te nemen. Er zijn vier dimensies die je bedding bieden aan persoonlijk leiderschap.

Common sense

Eén dimensie die in de persoonlijke ontwikkeling van belang is, is de manier waarop wij denken en kennis tot ons nemen. Dat is de mentale dimensie. Persoonlijk leiderschap betekent dan ruimte om breed te denken en te handelen. Je ziet nieuwe mogelijkheden. En soms weet je wanneer je jezelf vast gedraaid hebt en in patronen ziet denken of handelen. Weg is het gezonde verstand. Deze dimensie van persoonlijke leiderschap is common sense.

Energie in de praktijk

Persoonlijk leiderschap is de ruimte die je ervaart om te handelen in lijn met wat op dat moment het meest passend is. Dat is de fysieke dimensie. Je voelt je vitaal en energiek. Je weet je ideeën, plannen en visies om te zetten in de dagelijkse praktijk. Je laat anderen zien hoe je handelt. En je staat open voor suggesties. Inspelen op concrete gebeurtenissen lukt. En soms ben je gewaar wanneer je niet vooruitkomt en je niet meer voldoende oplaadt. Dat is ook persoonlijk leiderschap.

Talent stroomt

Persoonlijk leiderschap betekent dat je van binnenuit weet wat je vermogens zijn en welke impact ze hebben. Je hebt regie over je eigenschappen, kwaliteiten en zet ze flexibel in. Je bent je gewaar hoe je verbinding maakt met anderen. Je weet hoe je je zelf positioneert ten opzichte van anderen. Dat is de emotionele dimensie. Je voelt wanneer je plezier hebt of frustraties. En soms lukt dat niet, neem je niet je plek in en draait erom heen. Of stel je jezelf te afhankelijk op of te autonoom.

Intuïtieve wegwijzers

Ambitie en resultaat zijn mooi. Helemaal wanneer je ze weet te rijmen met waar jij zelf heen te gaan hebt. Leef je het leven van de internationale ondernemer omdat dat bij jou past? Voel jij je geroepen om leiding te geven aan een team professionals of is dat eigenlijk de drive van iemand anders? Waaraan geef jij grenzeloos al je vermogens en zet jij jezelf voor in? De grote vraag is: klopt dat dan? Ben jij diegene die dat te doen heeft? Persoonlijk leiderschap is ontvankelijk zijn voor intuïtieve signalen en je persoonlijke ‘wegwijzers’. Dat is de intuïtieve dimensie van persoonlijk leiderschap. Weten dat je het niet precies weet, maar het klopt.

Lees hier uit welke fasen een coachingstraject kan bestaan bij het ontwikkelen van persoonlijke leiderschap.